• Administratorius
  •  
    PaveikslėlisPaveikslėlisPaveikslėlis
     

Šiandien milijonai pasaulio žmonių vienai valandai išjungs..

Augintiniai, buitinė technika, remontas, šeima

Moderatoriai: nerux, cvykas, vytas121

Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
a95
Veteranas
Veteranas
Pranešimai: 2800
Užsiregistravo: Ant Bal 10, 2007 10:08 pm
Miestas: Palanga
Susisiekti:

Šiandien milijonai pasaulio žmonių vienai valandai išjungs..

Standartinė a95 » Šeš Kov 29, 2008 10:54 am

Šiandien milijonai pasaulio žmonių vienai valandai išjungs šviesas

Kovo 29 d. 20 val. vietos laiku pasaulio žmonės, įstaigos, miestai kviečiami vienai valandai išjungti šviesas. Ši Pasaulio gamtos fondo (PGF) paskelbta Žemės valandos akcija skirta skatinti imtis veiksmų klimato kaitai mažinti.

Nemaža dalis Lietuvos visuomenės, kaip rodo Aplinkos ministerijos užsakymu praėjusią savaitę skambučių centro „Fonitel“ atlikta šalies gyventojų apklausa, yra linkusi asmeniškai prisidėti prie klimato kaitos mažinimo. Buvo apklausta pusė tūkstančio žmonių penkiuose didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Daugiau kaip trečdalis respondentų (39 proc.) pakeistų elektros įrangą ir naudotų ekonomiškos klasės įrenginius, 13 proc. atsisakytų savo automobilio.

Didžiausios įtakos klimato kaitai, trečdalio apklaustųjų nuomone, turi augantys atliekų kiekiai, o kitas trečdalis mano, kad transporto keliama tarša. Kiek mažiau respondentų (24,6 proc.) teigė, kad viena pagrindinių priežasčių – didėjanti energijos gamyba. Ir tik mažiau nei 3 proc. įsitikinę, kad klimato kaita yra nuo žmogaus veiksmų nepriklausantis natūralus gamtos procesas.

Vienas svarbiausių būdų klimato kaitos problemoms spręsti, daugelio respondentų (39,7 proc.) požiūriu, – diegti naujas technologijas energijos gamybos ir transporto sektoriuose. Už tai, kad būtų įgyvendinamos klimato kaitos prevencijos priemonės, pasak daugiau kaip 40 proc. gyventojų, turi rūpintis Vyriausybė ir Seimas. 23 proc. respondentų mano, kad tuo turėtų užsiimti aplinkosaugos ekspertai, o 11 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad už tai turėtų būti atsakinga pati visuomenė, t. y. kiekvienas pilietis.

Didesnei daliai gyventojų (58 proc.) pakanka viešosios informacijos apie klimato kaitą ir jos padarinius. Pagrindinis šios informacijos šaltinis daugiau kaip pusei apklaustųjų (54 proc.) yra televizija, 18 proc. – spauda, 16 proc. – internetas.

Viskas prasidėjo nuo vieno klausimo: kaip mes galėtume įkvėpti žmones imtis veiksmų dėl klimato kaitos?

Kaip atsakymą į šį klausimą, praėjusiais metais WWF paprašė Sidnėjaus miesto (Australija) visuomenę išjungti savo šviesas vienai valandai. 2007 m. kovo 31-ąją virš 2 milijonų žmonių ir 2100 Sidnėjaus įstaigų išjungė savo šviesas 60 minutėms - vienai Žemės valandai. Jei šis Sidnėjaus centrinio verslo rajono veiklų, sukeliančių šiltnamio efektą, sumažėjimas, pasiektas per vieną Žemės valandą, būtų išlaikytas 12 mėnesių, tai būtų ekvivalentiška išėmimui 48 tūkst. automobilių nuo kelio vieneriems metams.

Kai tokie žymūs Sidnėjaus miesto simboliai kaip Sidnėjaus Operos teatras bei Uosto tiltas išjungė savo šviesas, kai vestuvės bei kiti įvykiai buvo rengiami žvakių šviesoje, kai žmonės pareiškė, kad su džiugesiu ir maloniu jauduliu išbuvo vieną valandą visiškoje miesto tamsoje, pasaulis atkreipė į tai dėmesį. Įkvėpti kolektyvinių milijonų Sidnėjaus gyventojų pastangų, šiais metais daugelis pasaulio miestų prisijungia prie Žemės valandos, paversdami simbolinį įvykį globaliniu judėjimu. Kovo mėnesį šios akcijos imsis nemažai miestų - bei jų savivaldybių - įskaitant Atlantą, Bangkoką, Kanberą, Čikagą, Kopenhagą, Dubliną, Melburną, Monrealį, Otavą, San Franciską, Tel Avivą, Torontą, Vankuverį ir kt.

Ši iniciatyva parodo, kad mūsų visų nedideli veiksmų koregavimai gali turėti didelę reikšmę globaliniam atšilimui - vienai iš didžiausių grėsmių, su kuriomis pasaulis kada nors buvo susidūręs. Mūsų pasitikėjimas ir tolimesnis naudojimasis anglies varomų elektrinių energija sukelia dramatišką Žemės temperatūros padidėjimą, kas savo ruožtu sukelia jūros lygio didėjimą, vis dažnesnės yra sausros ir galingos audros bei kiti masiniai aplinkos, kuri yra taip gyvybiškai mums svarbi, pasikeitimai.

2007 metų Žemės valandos tikslas buvo sumažinti Sidnėjaus šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas 5 procentais (dėl didelio įstaigų ir gyventojų įsitraukimo buvo pasiekti net 10.2%). Šiais metais tikimasi įkvėpti kitus pasaulio miestus imtis veiksmų ir sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas pasauliniu mastu. Dalyvavimas šioje iniciatyvoje yra vienas būdų išsakyti savo palaikymą aktyvesniam globalinių aplinkosauginių problemų sprendimų ieškojimui, tačiau tam, kad pasiekti teigiamų rezultatų, mes turime tęsti taupyti energiją kasdien - ne tik per Žemės valandą. Žinoma, tai nereiškia, kad mes turime atjunginėti elektrą ligoninėse ar kitose įstaigose ir situacijose, kuriose energijos buvimas palaiko gyvybes ar tiesiogiai užtikrina žmonių saugumą - tai tik reiškia, kad mes turime išmokti protingai naudotis Žemės resursais ir nešvaistyti jų tik dėl to, kad šiandienai turime jų pakankamai.

Jūs galite prisidėti prie šios Žemės valandos nepriklausomai nuo to, kokios pozicijos laikosi jūsų miesto vadovybė. Ir, kas ne mažiau svarbu, platinkite šią žinutę - informuokite apie Žemės valandą kitus žmones (draugus, bendradarbius…), įstaigas, miestų vadovybes, parašykite apie tai savo tinklaraštyje, nusiųskite pranešimą žiniasklaidos atstovams.

Taigi, kodėl gi nesusivienijus kovo 29-ą dieną su milijonais žmonių iš pačių įvairiausių pasaulio vietų? Išjungiam šviesas 60 minutėms - vienai Žemės valandai.

vtv.lt

Vartotojo avataras
mantos
Forumietis
Forumietis
Pranešimai: 452
Užsiregistravo: Ant Vas 19, 2008 10:19 pm
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė mantos » Šeš Kov 29, 2008 2:18 pm

Kazkaip nieko negirdejau apie sita akcija siandien ,bet idejai pritriu. :-P
Gigablue HD utra ue

skiela
Forumietis
Forumietis
Pranešimai: 195
Užsiregistravo: Šeš Lap 11, 2006 12:52 pm
Susisiekti:

Standartinė skiela » Šeš Kov 29, 2008 5:13 pm

mantos rašė:Kazkaip nieko negirdejau apie sita akcija siandien ,bet idejai pritriu. :-P

As tai siulyciau su besaikiu vartojimu, klimato atsilimu, auganciu gyventoju kiekiu kovoti privaloma ES direktyva (o daznai daugiausiai tokiu akciju ir isplaukia is ES finansuojamu ivairiausiu fondu fondeliu) tai gi, siulau siandiena visiems ES pilieciams sianakt nesimyleti Lietuvos laiku nuo 3 nakties iki 4 nakties.
Prasau neuzsigauti.

Bet kokia gi bus ES galios demonstarvimas ir veiksmingumas. Azijatu toliau dides, toliau remsime Kinijos ir visokiu Bangladesu ekonomikas. JU dauges, kad jie ismatintu savas seimas mesvarsimes dirzus isileisime juos i savo darbo rinka (nes kitaip gi butu ne humaniska), o jiems gi i visas sias nesamones PX bele ryziu butu ir katik pakeite dviracius i motorolerius ar net masinas visada turetu kur gauti kuro.
Kathrein UFS910
E5, E13, E19, E36
Kaunas

STYLE2
Forumietis
Forumietis
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: Tre Bal 13, 2022 7:39 pm
Susisiekti:

Re: Šiandien milijonai pasaulio žmonių vienai valandai išjungs..

Standartinė STYLE2 » Tre Bal 13, 2022 7:47 pm

Atsimenu šitą ivyki :D Idomu ar dar vyksta tokių akcijų

Skelbti atsakymą

Grįžti į

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: 2 ir 0 svečių